Duurzaam leiderschap? Denk als een coach!

Stelt u zich op de werkvloer op als Kim Jong-un? Autoritair, rigide en bestraffend? Dan is uw aanpak hopeloos ouderwets én contraproductief. Want uit onderzoek blijkt dat een top-downbenadering de motivatie en betrokkenheid van uw medewerkers afremt. Hoe doet u het dan wel? Kruip in de huid van een sportcoach en begeleid uw team naar topprestaties.

1. Een goede coach communiceert, in plaats van te controleren

Voortdurend controleren of uw werknemers hun taken wel naar behoren uitvoeren? Dat is behoorlijk tijdrovend. En met uw hete adem in hun nek, voelen ze alleen maar extra stress. Geef uw werknemers dus voldoende vrijheid en autonomie om zélf hun takenpakket te organiseren. Zo toont u dat u hen vertrouwt en bouwt u wederzijds respect op.

Lees ook: “Vrijheid of sturing op de werkvloer, wat zegt de wetenschap?”

Trapt iemand toch de bal mis? Zet hem dan niet meteen op de bank, maar ga in gesprek: waar ligt de oorzaak van de fout? Hoe kan hij die in de toekomst vermijden? Luister naar uw werknemer en zoek samen naar een constructieve oplossing.

2. Een goede coach motiveert, in plaats van te bestraffen

Studies tonen telkens opnieuw aan dat het oude evaluatiesysteem niet werkt. Geeft u uw werknemers twee keer per jaar een positieve of negatieve beoordeling? Gevolgd door een straf of beloning – zoals een bonus? Dan holt u hun motivatie uit.

Bovendien valt het evaluatiegesprek vaak op het verkeerde moment. Verplaats u in het hoofd van een voetbalcoach. Zou die een halfjaar wachten om een speler te wijzen op een fout? Of om hem een schouderklopje te geven na een doelpunt? Natuurlijk niet.

Kies daarom voor continue feedback. Kijk naar de verbeterpunten van uw werknemers en werk een actieplan uit om hen te doen groeien. En motiveer hen om hun talenten te ontwikkelen, net zoals een coach doet.

3. Een goede coach staat open voor kritiek, in plaats van er alleen te geven

Om een team goed te coachen, moet u de noden van uw teamleden kennen. Grijp daarom evaluatiemomenten aan om ook zélf feedback te vragen. Creëer een positieve dynamiek en vraag uw medewerkers wat u goed doet en waar er nog ruimte is voor verbetering. Zo verwerft u inzicht in uw eigen sterktes en zwaktes. Het basisingrediënt voor een persoonlijke, authentieke leiderschapsstijl. Stel u flexibel op, treed in dialoog en spoor uw medewerkers aan om actief mee te zoeken naar de beste aanpak binnen uw organisatie. Resultaat: een sterk team met betrokken medewerkers.

Share on pinterest

Reacties

Toon reacties

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.