Garandeer uw jonge werknemers een duurzame carrière

De Internationale Dag voor Veiligheid en Welzijn op het Werk staat dit jaar in het teken van werkende jongeren en kinderen. Dat heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) beslist. Wereldwijd is meer dan 15% van de werkende bevolking tussen de 15 en 24 jaar. Zij zijn 40% vaker het slachtoffer van arbeidsongevallen dan oudere medewerkers. Het IAO wil hun werkomstandigheden tegen 2030 verbeteren. U kunt nu al bepaalde risico’s voorkomen.

Werkende jongeren lopen 40% meer risico op arbeidsongevallen

Jongeren staan aan het begin van hun carrière. Zij kunnen een degelijk preventiebeleid goed gebruiken. Dat preventiebeleid:

  • Leert hen veilige werkmethodes
  • Beschermt hen tegen beroepsziektes
  • Maakt hen sterker, gezonder en gelukkiger

Werkbaar en wendbaar werk voor werkende jongeren

Het is belangrijk om te investeren in jongeren die werken. En dus ook om te reflecteren over hun tewerkstelling én over het verdere verloop van hun carrière.

We moeten allemaal langer werken. Daardoor lopen we meer risico op fysieke en mentale overbelasting. Als gevolg daarvan bereiken meer mensen een breekpunt tijdens hun loopbaan. Zo verliezen zij vele gezonde en productieve levensjaren. Niet alleen de betrokkenen zelf, maar ook de mensen om hen heen, de bedrijven waarvoor deze mensen werken en de samenleving waarvan ze deel uitmaken, dragen hiervan de gevolgen. Het is essentieel om als werkgever een plan te hebben om ervoor te zorgen dat uw medewerkers ook in de toekomst gezond en gelukkig zijn.

Lees ook: “Wilt u het hele jaar door fitte medewerkers?”

Vergeet de werkende jongeren niet in uw strijd voor gezond en duurzaam werk. Thema’s die al op hun eerste werkdag aandacht vragen, zijn:

  • Zware beroepen minder zwaar maken
  • Fysieke en mentale grenzen respecteren
  • Functies werkbaar en zinvol maken

Gezond en veilig werken is de beste garantie voor duurzame ontwikkeling

Gezond en veilig werk is niet alleen een mensenrecht. Het is ook de beste garantie dat we op gelukkige en gezonde mensen kunnen terugvallen om onze economie en samenleving duurzaam te ontwikkelen.

Neem op 28 april even de tijd om na te denken over de veiligheid en het welzijn in uw bedrijf. Werkt u al aan die thema’s? Heeft u daarbij speciale aandacht voor werkende jongeren?

In uw zoektocht naar veilig en gezond werk kunnen wij u ondersteunen. Daarbij houden wij rekening met de ingrijpende veranderingen in uw omgeving. In onze veiligheidsopleidingen leren uw medewerkers om veilig te werken. Daarnaast maken we hen weerbaarder en sterker met onze gezondheidscoaching. Zo haalt u vandaag en in de toekomst het beste uit uw medewerkers.

Lees hier meer over onze aanpak.

Share on pinterest

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.