Springplank naar zelfstandige

Wil je eens het leven als zelfstandige uitproberen zonder onmiddellijk de veiligheid van een werkloosheidsuitkering te moeten opgeven? Wie weet kan jij net als Tine een nieuwe draai aan jouw carrière geven!

An: “Goedemiddag, met An van Securex ondernemingsloket Gent.”

Tine: “Dag An! Mijn naam is Tine en ik heb een vraag over bijverdienen als zelfstandige. Kunnen jullie me verder helpen?”

An: “Zeker weten, Tine, wat kunnen we voor je doen?”

Tine: “Wel, ik ben al een tijdje op zoek naar nieuw werk, maar intussen wil ik graag iets bijverdienen met mijn nieuwe passie: originele meubelen maken uit recuperatiemateriaal.”

An: “O, dat klinkt fijn!”

Tine: “Ja, dat denk ik ook! Maar eerst wil ik zeker zijn dat ik mijn werkloosheidsuitkering niet onmiddellijk verlies. Ik heb gelezen dat ik mijn uitkering kan combineren met een zelfstandig bijberoep, klopt dat?”

An: “Inderdaad, sinds oktober 2016 kan je eenvoudig een zelfstandig bijberoep uitproberen terwijl je 12 maanden lang werkloosheidsuitkeringen blijft ontvangen. Dat heet de ‘springplank naar zelfstandige’. Een belangrijke voorwaarde is wel dat dit bijberoep niet jouw hoofdberoep was tijdens de afgelopen 6 jaar.”

Tine: “Oké, interessant! En mag ik dan onbeperkt bijverdienen?”

An: “Er is een beperking: de RVA zal controleren of jouw jaarinkomen kleiner blijft dan € 4.361,76. Het gaat hier om jouw ‘netto’ belastbaar jaarinkomen, dus dat is na aftrek van jouw beroepskosten. Als je die drempel van € 4.361,76 overstijgt, dan zal jouw uitkering in gelijke mate verkleind worden.”

Tine: “Dus hoe meer ik boven die drempel zit, hoe kleiner mijn uitkering wordt?”

An: “Exact. Let wel op: zodra jouw inkomsten te hoog worden om nog een bijkomstig karakter te hebben, kan jouw uitkering volledig worden stopgezet. Volgens de wet heb je dan geen ‘springplank’ meer nodig en zal men zeggen dat je een zelfstandige in hoofdberoep bent. Je betaalt dan ook sociale bijdragen in hoofdberoep en niet meer in bijberoep.

Hetzelfde gebeurt trouwens als de ‘springplank’ na 12 maanden afloopt. Ook dan schakel je automatisch om naar hoofdberoep.”

Tine: “Dat begrijp ik. En misschien wordt het zelfs mijn nieuwe beroep! Maar tot het zover is: laat de springplank ook toe dat ik ’s avonds of in het weekend werk?”

An: “Daar ben je volledig vrij in, Tine. Vóór oktober 2016 waren er striktere voorwaarden, maar dankzij springplank mag je jouw bijberoep uitoefenen wanneer je wil.”

Tine: “Fantastisch, mag ik dan nu al starten?”

An: “Bijna. Er zijn nog enkele administratieve stappen.

Ten eerste mag je niet vergeten om jouw bijberoep aan te geven vóóraleer je jouw activiteiten start. Die aangifte doe je door twee formulieren C1 en C1C in te dienen bij de vakbond of bij de hulpkas die jouw werkloosheidsuitkering uitbetaalt.

Ten tweede moet je ook vóór aanvang van jouw activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, om in orde te zijn met jouw sociale bijdragen. Dat kan je bijvoorbeeld doen via www.ikstartmijnzaak.be. Je kan daar meteen ook een ondernemingsnummer aanvragen voor jouw eenmanszaak en jouw onderneming laten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).”

Tine: “Dat zal ik zeker doen, An! Bedankt voor de tips!”

An: “Met veel plezier, en nog veel succes met jouw nieuwe zaak!”

Tine: “Dankjewel en nog een prettige middag!”

Share on pinterest

Reacties

Toon reacties

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.