Creatieve generalisten, misschien iets voor jou?

“Coaching voor wie niet in een hokje past”.  Dat was het vertrekpunt van trainer Sylvia Derom tijdens enkele coaching sessies creatieve generalisten die plaatsvonden doorheen 2016.

Van kinds af aan krijgen we de idee mee dat we in “iets” moeten uitblinken. En ook zelf voelt het zeer comfortabel aan om de mensen om ons heen onder te brengen in categorieën, te koppelen aan een specifieke vaardigheid. Dit geeft ons grip op het leven. Maar wat als we niet 1 supertalent hebben? Wat als we niet uitblinken in 1 talent? Wat als we ‘van alles wat’ hebben? Zijn we dan minder succesvol?

Deze vragen kwamen aan bod tijdens de opleiding creatieve generalisten. In het “van alles wat” is echter altijd een rode draad te detecteren, zo toonde de trainer ons aan. Samen gingen we dan ook op zoek naar onze eigen rode draad.

Een van de deelnemers, Patrick De Bruyn, getuigt hierover als volgt:

De opleiding creatieve generalisten is een opleiding buiten categorie. Het is een amalgaam van training, coaching, sensibilisatie, activatie, ontdekking,… die me heeft toegelaten om mezelf nog beter te leren kennen. Dit traject heeft me geholpen om een aantal dingen uit mijn persoonlijke en professionele geschiedenis beter te kaderen.

De opleiding heeft me bovendien antwoorden gegeven op vragen die verband houden met talenten en passies. Ik heb er bijvoorbeeld geleerd dat ik geen supertalent heb, maar vele mini-talentjes die me ook wel helpen om te overleven en aangenaam te leven :). Ik leerde mijn rode draad te herkennen in die mini-talentjes en uit te zoeken waar ik die het best kan inzetten. En waar ik die vooral ook niet moet inzetten, in de vele niet – talentjes die ik heb (zingen, tekenen, IT, details, handige handenarbeid, dansen, techniek,…) Ik ontdekte dat ik ook anderen kan interpelleren en hen vragen hoe ze mij zien. Anderen zien immers zaken die je bij jezelf nooit hebt opgemerkt.

Ontwikkeling & groei vereist af en toe reflectie, en de durf om jezelf onder de loep te nemen. Een eerder atypische opleiding zoals creatieve generalisten kan hierbij helpen.

Maar ongetwijfeld dienen er zich bij elk van ons informele momenten met collega’s of leidinggevende aan waarin dit ook aan bod kan komen.

Grijp deze momenten! Hoe meer inzicht in jouw rode draad, hoe meer je deze ook zal kunnen inzetten. En wie weet ontdek je bij jouw collega’s een talent voor datgene waar jij juist niet van houdt. En omgekeerd. Zo wordt samenwerken toch veel aangenamer?

Share on pinterest

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.